Tóth Anikó Dóra interjú

Tóth Anikó Dóra egy reklámügynökségél dolgozik, így igazán tudja, mi az amivel fel lehet hívni az emberek figyelmét. Első könyve a Jobbra húzott történetek címet kapta, ami egyre népszerűbb riportkönyv. Én is egyik alkalommal a Facebookon figyeltem fel az írónőre. Először csak gondolkodtam, hogy megvegyem-e a könyvet, hisz tőlem messze áll a Tinder, de valami arra késztetett, hogy megvegyem. Szerencsére jól döntöttem, mert nagyon sokat nevettem egy-egy történeten és azért is, mert tényleg vannak benne hajmeresztő dolgok is. Ahol meg a vége szerelem lett, ott meg két szemszögből is olvashatjuk a sztorit. Anikót megkerestem pár kérdéssel, amire szerencsémre volt olyan kedves és válaszolt. 

 

 

Kérlek mesélj magadról egy kicsit. Ki is az a Tóth Anikó Dóra?

Ez egy nagyon nehéz kérdés. Gőzöm sincs, mi alapján lehet definiálni egy személyt. Az a lényeg, hogy mivel foglalkozik? Vagy, hogy mit szeret? Esetleg, hogy milyen a jelleme? Nem hiszem, hogy ezek megfelelően körülírják, hogy ki vagyok. Mellesleg kíváncsi vagyok, hogy a férjem mit válaszolna erre a kérdésre. :D Na de hogy valami konkrétumot is mondjak... Tóth Anikó Dóra a betűk és a kreativitás szerelmese, akinek mindig több történet van a fejében, mint amennyi ideje, hogy papírra vesse ezeket. (Mellesleg megkérdeztem a férjem, ezt mondta: ,,Ha engem kérdeznének meg, hogy ki az a Tóth Anikó Dóra, akkor azt mondanám, hogy a világ legeslegjobb és legédesebb kis felesége." Hát nem cuki? :) )

 

Mi miatt kezdtél el könyvet írni?

Lehet, hogy nem tudjátok, de mesékkel kezdtem a könyvírást - bár ezeket még nem publikáltam. Egyszerűen csak azt éreztem, hogy tele van a fejem történetekkel, amiket formába kell öntenem. Elsősorban azért, mert boldoggá tesz. Ha pedig másoknak is örömet okoz, az még jobb. A Jobbra húzott történetekbe azért kezdtem bele, hogy bekerüljek egy könyvkiadóhoz és így kiadhassam a meséimet. Az csupán a sors iróniája, hogy ennek ellenére a szerzői kiadás mellett döntöttem. 

 

Hogy reagáltak a közeli ismerőseid az első könyved megjelenése után?

Azt hiszem, büszkék voltak rám. Még a külföldi barátaim is vettek egy-egy példányt. Azt mondták, hogy így szeretnének támogatni, meg az első könyvem évek múlva milliókat fog érni. Haha. Persze én lennék a leginkább meglepve, ha bejönne a jóslatuk, de azért nagyon cukik! Mellesleg rengeteg pozitív visszajelzést kaptam azoktól, akik elolvasták a könyvem. Mindenki szerette a sztorikat, és sokan azt is elárulták, hogy nem tudták, hogy ilyen jól írok. 

 

Volt valamilyen negatív tapasztalatod kezdő, fiatal íróként a szakmában?

Nem hiszem. Bár azt nem igazán szeretem, amikor pasik küldözgetnek felszedős szövegeket. Férjem van, akit halálosan szeretek, ráadásul a mi sztorink is benne van a Jobbra húzott történetekben. Szerintem az lenne a minimum, hogy tájékozódjanak. Na meg többen voltak - bár jóval kevesebben, mint amire számítottam - akik szerint a Tinder maga a gonosz, és szerintük minden tinderező egy kurva. Hát, ez sem igazán jött be.

 

Mi inspirál írás közben?

Minden. De komolyan! Egy kép, egy film, egy könyv, egy színházi előadás, egy élmény, egy kirándulás, egy nyaralás, egy álom, egy árnyék... Mindent magamba szívok, aztán átfordítom egy mesévé vagy könyvötletté. A riportkönyvek esetén más a helyzet. Azoknál inkább jön egy gondolat, hogy miről faggatnám ki szívesen az embereket. Ezek olyan témák, amikre kíváncsi vagyok, és amikről úgy gondolom, hogy mások is szívesen olvasnának.

 

Miben változott az életed, mióta író vagy?

Igazából eddig is írtam, csak nem könyveket, hanem cikkeket és reklámokat. De hogy milyen az életem, mióta megjelent az első könyvem? Talán egy kicsit még stresszesebb. Mivel főállásban dolgozom egy reklámügynökségnél, ezért csak este és hétvégente tudok könyveket írni. De ezzel még nincs is akkora baj, csak közben már a meglévőt is managelnem kell. Hirdetni, kezelni a vásárlásokat, feladni a rendeléseket. Szóval nem egyszerű, de szeretek írni, úgyhogy igyekszem jól kezelni az időmet. 

 

Milyen további terveid vannak íróként?

Iszonyú sok tervem van. Már rajzolják az első mesekönyvemet, amit az unokahúgom ihletett. Amikor először vigyáztam rá éjszaka, zokogva ébredt egy rémálomból. Akkor találtam ki egy történetet, hogy megnyugtassam, és mivel imádta, megírtam, leginkább neki. Azóta is folyton ezt kéri, amikor találkozunk, szóval bízom benne, hogy szeretni fogják a gyerekek. Ezenkívül készül a következő riportkönyvem. Egyelőre maradtam a szerelem területén, szóval ez is kapcsolatokról fog szólni, azonban ezúttal nem a Tinder lesz a középpontban, hanem az eljegyzések. Annyit elárulhatok, hogy máris egy csomó brutál érdekes sztori gyűlt össze. 

 

Mit tanácsolnál azoknak, akik szintén írói pályára készülnek?

Azt, hogy rengeteget olvassanak és még többet írjanak. Nagyon fontos a sokrétű szókincs és a kitűnő helyesírás. Ezenkívül meg kell találniuk a saját hangjukat, de közben azt is meg kell tanulniuk, hogy hogyan írjanak a lehető legtöbbféle stílusban. Az sem árt, ha ügyelnek a célcsoportra, akiknek alkotnak, hiszen egy író ma már nemcsak az írással kell, hogy foglalkozzon. Éppen ezért a reklámozás művészetébe sem árt belerázódni. Nem egyszerű, tudom, de minden munkát megér az a felemelő érzés, amikor az olvasóid köszönőleveleket írnak neked, amelyekben kifejtik, milyen nagy hatással volt rájuk a kötet. 

 

Még egyszer nagyon köszönöm az írónőnek, hogy vette a fáradtságot és megválaszolta nekem ezeket a kérdéseket. Sok sikert kívánok neki a további köteteihez. 

Ajánló
Kommentek
  1. Én